Peter Klaver, meer dan een gewone dierenarts!

Dertien jaar lang was Peter Klaver de dierenarts van de Amsterdamse dierentuin Artis. Sinds 2013 heeft hij zijn eigen praktijk voor honden, katten en exotische dieren, Dierenkliniek Klaver4Dieren in Dodewaard, nabij Rhenen en Tiel. Peter reist ook de hele wereld over om dieren te behandelen en zijn kennis te delen met andere mensen. De tijd die hij dan nog over heeft vult hij onder meer met het schrijven van een Zakwoordenboek van de Diergeneeskunde, met het publiceren van uiteenlopende artikelen in verschillende tijdschriften en het schrijven voor en bijhouden van diverse eigen websites, waaronder Dierennieuws.nl.

Ondanks zijn drukke bestaan lukt het Peter om te vertellen over zijn werk, dat eigenlijk ook wel een beetje zijn hobby is. Hij legt uit dat zijn keuze voor zijn beroep niet zomaar uit de lucht kwam vallen. ,,Toen ik nog amper kon lopen, wist ik al dat ik later dierenarts wilde worden. Ik ben opgegroeid op een boerderij met koeien. Daardoor was ik gewend om altijd dieren om mij heen te hebben.” IJsberen als buren Nadat Klaver in Utrecht zijn studie diergeneeskunde afrondde, heeft hij een tijd in het buitenland gewerkt.

Eenmaal teruggekomen in Nederland werkte ik een tijdje in een gewone dierenartsenpraktijk. Hier behandelde ik alle bekende huisdieren, zoals honden, katten en konijnen.” Op een gegeven moment ontdekte Klaver dat dierentuin Artis in Amsterdam een dierenarts zocht. ,,Ik werd gekozen uit honderd dierenartsen en kon daar dus aan de slag. In de jaren dat ik daar werkte heb ik in een huis in de dierentuin gewoond. De ijsberen waren mijn buren.”