publicaties

Diergeneeskundige zorg voor herten

Gepubliceerd in Dier en Park, voorjaar 2006

Inleiding

De herten behoren tot de orde Artilodactylae, de herkauwende evenhoevigen, waartoe ook de runderen behoren. De familie van de Cervidae, hertachtigen, omvat onder andere het edelhert (Cervus elaphus), damhert (Dama dama), ree (Capreolus capreolus) die het meeste voorkomen in Nederland, maar ook het rendier (Rangifer tarandus) en de eland (Alces alces), die hier in mindere mate voorkomen.

Alles over de kliniek

Afspraak maken: 0488 – 41 00 40
Op werkdagen, tijdens de openingstijden van de kliniek tussen 08.30 – 12.30 uur en 13.30 – 17.00 uur. 
Op zaterdag tussen 10.00 en 11.00 uur.
Natuurlijk zijn wij buiten die tijden ook weer bereikbaar voor spoedgevallen.

E-mail overleg

E-mail overleg dierenartsen (uitsluitend voor kort overleg)
Dierenarts Peter Klaver: mail
Dierenarts Atjo Westerhuis: mail
Dierenarts Sanne Bergman-Melief: mail

Peter Klaver, meer dan een gewone dierenarts!

Dertien jaar lang was Peter Klaver de dierenarts van de Amsterdamse dierentuin Artis. Sinds 2013 heeft hij zijn eigen praktijk voor honden, katten en exotische dieren, Dierenkliniek Klaver4Dieren in Dodewaard, nabij Rhenen en Tiel. Peter reist ook de hele wereld over om dieren te behandelen en zijn kennis te delen met andere mensen. De tijd die hij dan nog over heeft vult hij onder meer met het schrijven van een Zakwoordenboek van de Diergeneeskunde, met het publiceren van uiteenlopende artikelen in verschillende tijdschriften en het schrijven voor en bijhouden van diverse eigen websites, waaronder Dierennieuws.nl.

Vasectomie damhert: ter voorkoming van een ‘pruikgewei’

Een mannetjeshert wordt gevasectomeerd (dat is het onderbinden van de zaadleiders) en niet gecastreerd (‘de ballen eraf’). In beide gevallen kan de eigenaar van de herten niet meer fokken met dit mannetjeshert, dus waarom dan toch een lastiger ingreep als een vasectomie? Peter Klaver, dierenarts exoten & wildlife en verbonden aan Praktijk voor Gezelschapsdieren in Dodewaard, en Judith Kocks, dierenarts voortplanting en fertiliteit Arnhem, hebben het antwoord. ,,En dat antwoord is simpel: het afvallen van het gewei bij herten wordt hormonaal aangestuurd. Wanneer een hert is gecastreerd en de testikels – de bron van testosteron – zijn weggenomen, zal zijn gewei niet meer afvallen maar wél blijven groeien.

Help! Mijn kat heeft jeuk

Mijn telefoon ging. “Dokter, ik heb een hele mooie tijgerkat en die wordt kaal! Op uw website Dierennieuws.nl beschrijft u precies hetzelfde geval. Mijn dierenarts weet het niet en de huisarts ook niet. Kan ik nu naar u toekomen met mijn kat én mijn vrouw, want die heeft ook jeuk?” Ik hoorde een onvervalst Utrechts accent en inderdaad stond zijn huis ‘onder de rook van de Dom’. Ik hield het wat af, bijna 100 km rijden naar mijn praktijk bij Arnhem voor een kat met jeuk vond ik wat overdreven. Maar afweren had een
averechts effect op deze hulpzoekende eigenaar.